Home Skigebieden Familie-skigebieden Met de kinderen naar Lenk 

Met de kinderen naar Lenk 

0
Met de kinderen naar Lenk 
Lenk Simmental - Stefan Hunziker

Wat doe je als je partner niet graag nog eens naar de sneeuw trekt? Of te weinig vakantie heeft? Dan trek je er gewoon zelf op uit met je kroost en stel je je verwachtingen ietwat bij. Niet om 8.30 uur ’s morgens aan de lift, maar om 11 uur. Niet per se alle dagen op de latten, maar eens afwisselen met zwemmen of sleeën. Kortom: je doet het op het tempo van je dochters. En dat is ons best wel bevallen tijdens onze familieski in Lenk.

Familieski in Lenk

Na de lange rit van zaterdag – we kozen voor een minder drukke grensovergang om al te omstandige controles aan de grens te vermijden, maar moesten daardoor wel een stukje omrijden – besluiten we om het op zondag rustig aan te doen. We halen het gehuurde materiaal voor de kinderen op bij de plaatselijke Intersport – uitstekende service aldaar! – en verkennen het dorp en de omgeving. Meer staat er niet op het programma in de voormiddag. Om de spieren alvast wat op te warmen voor wat komen gaat, trekken we in de namiddag naar het Wallbachbad. Hier kunnen sportievelingen naar hartenlust baantjes trekken. Maar er is ook een 82 meter lange glijbaan die voor extra sensatie zorgt. Ontspannen in stijl doe je in het verwarmde bad buiten, met zicht op de bergtoppen rond je. Het is er zalig relaxen op een van de bubbelzitjes. Een deugddoende massage als opwarming voor vermoeide spieren na een autorit of na een dag op de piste.


Lenk Simmental
Familieski in Lenk Simmental – Simmental Tourismus
Huisberg Betelberg

Elk skidorp heeft zijn eigen huisberg. De plek waar het ooit allemaal begon. In Lenk is dat niet anders en is de Betelberg de huisberg van dienst. Je vindt in dit familiegebied in totaal 42 pistekilometers, het merendeel daarvan blauw. Aantrekkelijk voor beginners is dat er ook een blauwe piste tot aan de Walleggzetellift in het dal loopt. Daar is het iets rustiger dan aan de Stossgondelbaan, wat het een interessante startplaats maakt. Tenzij je naar boven gaat om te langlaufen, te sleeën of om het winterwandelparcours uit te proberen. Dan zijn de gondeltjes van Stoss de ideale plek om de spits af te bijten.

De piste om te meten hoe snel je gaat, trekt al snel de aandacht van de drie meisjes. De ene al wat gezwinder dan de andere gaat de strijd aan tegen de klok, maar voorlopig moeten ze alle drie nog de duimen leggen tegen papa. Meer kicks vonden we op het Audi-skicrossparcours. Als er geen wedstrijden gepland staan, kan iedereen zich uitleven op het perfect onderhouden parcours. Even verderop kun je je eigen prestaties laten filmen op de Swisscom Skimovie-piste. Daar staan een aantal camera’s opgesteld die worden geactiveerd zodra je het startpoortje bent gepasseerd. Onze tieners vonden het geweldig om hun prestaties via sociale media te delen met hun vrienden.

Lenk Simmental
Familieski in Lenk Simmental – Stefan Hunziker

Ook wanneer de sneeuwgoden het wat laten afweten, kun je hier blijven doorskiën. Op de helft van de pistes zijn er sneeuwkanonnen voorzien. De bosrijke omgeving is hier een absoluut pluspunt. Wanneer de zichtbaarheid het laat afweten, heb je hier nog altijd voldoende zicht om je weg naar beneden te vinden. Enkel boven op Leiterli kan dat in die omstandigheden wat tricky worden. Daar heeft ook de wind vrij spel en dat hebben we later op de week mogen ervaren: kort na de middag werden alle liften naar boven stilgelegd wegens te hevige wind. Lager op de berg kon er wel nog worden geskied.

Kilometers sleepret

Geen wintersportvakantie zonder een dagje sleeën wat ons betreft. Ook daarvoor ben je in Lenk aan het goede adres. Vanaf tien uur ’s morgens is de drie kilometer lange piste tussen Leiterli en Stoss geopend. Na de eerste twee bochten glijd je daar verder langs de kam naar beneden, om parallel met de piste aan het middenstation van Stoss aan te komen. Op de tonen van Fifty Foot Combo is het heerlijk naar beneden glijden. En daar hoort uiteraard een wedstrijdje bij. Wie graag nog wat langer op de slee zit, kiest in Leiterli voor de zes kilometer lange afdaling naar Poschenried over besneeuwde hellingen en door de bossen. Een pendelbus voert je van het eindpunt opnieuw naar het dalstation, waar de pret opnieuw kan beginnen.

Lenk Simmental
Familieski in Lenk Simmental – Lenk/Simmental Tourismus
Familieski in Lenk: Doorsteken naar Adelboden

Lenk mikt ook op sportieve skiërs en met het gebied van Metsch heeft het een belangrijke troef in handen. De ultramoderne Stand-Xpress voert je in welgeteld 12 minuten naar 2100 meter hoogte. Van daaruit heb je de pistes voor het uitkiezen. Dit deel van het gebied is verbonden met Adelboden. Zo kun je genieten van 81 kilometer aan skipistes. Beginners kiezen voor de blauwe pistes aan de Guethäcksleeplift of de Bühlbergzetellift. Verder vind je hier vooral heerlijke rode pistes waarop je lekker kunt doorknallen. Wij maken het gebied onveilig met Thomas, een van de plaatselijke skileraars. Een vat vol anekdotes die ons feilloos van de ene lift naar de andere helling leidt en ook oog heeft voor de minder ervaren skiërs in het gezelschap. Omdat er weinig of geen wachttijden zijn aan de liften malen we behoorlijk wat kilometers af. Een lunch in de Standhütte slaan we dan ook niet af.

In die gezellige berghut, op het hoogste punt van het gebied kun je je tegoed doen aan Zwitserse klassiekers. We genieten van het uitzicht en het lekkere eten. Maar de plicht en de sneeuw roepen, dus binden we al snel de latten weer aan. Wanneer we bovenop de kam tussen Guethäck en de Standhütte even stoppen om het pisteplan te bestuderen, valt mijn handschoen op de grond. Een felle windstoot waait ze even verder de rand van de piste over, richting Geils. Er zit niets anders op dan de afdaling te maken op de steile rode piste. De meisjes besluiten aan de kant van Metsch te blijven en dat stuk verder te verkennen. Na een halfuur heerlijk cruisen, krijg ik de Guethäcklift weer in het vizier. Mijn hart slaat een tel over, want er zijn geen jongedames te zien. Ik zet verder koers naar beneden en besluit opnieuw de lift naar boven te nemen. Halverwege komt Fien me tegemoet geskied: ze waren aan het schuilen voor de harde wind achter het hokje van de skilift. Daarom had ik ze dus niet gezien, maar zij hielden mij wel nauwlettend in de gaten.

De rest van de dag brengen we door op de goed geprepareerde pistes. Aan sneeuw geen gebrek, ook al is het laat op het seizoen. De meeste pistes hier zijn dan ook voorzien van sneeuwkanonnen en in Lenk maken ze zich sterk dat ze het hele gebied op amper vijf dagen tijd van voldoende sneeuw kunnen voorzien. Ik maak me enkel de bedenking dat snowboarders hier af en toe wel wat vloeken, ondanks het prachtig aangelegde en onderhouden snowpark. Op een aantal verbindingswegen zullen ze immers noodgedwongen uit de binding moeten. Niets echter dat hun hulpvaardige skivrienden niet kunnen oplossen.

Reka-vakantiepark

Wie met kinderen reist en opziet tegen dure hotelkamers of te kleine appartementen moet zeker eens het aanbod van Reka bekijken. Reka is een Zwitserse coöperatieve die sinds 1939 bestaat en 13 vakantieparken uitbaat verspreid over heel Zwitserland. Elk vakantiepark heeft zijn eigen kindvriendelijke troeven. Zo vind je in het Rekadomein van Lenk een straatparcours uitgetekend voor go-karts en fietsen. Minstens even populair is de overdekte trampoline. Het vakantiepark in Lenk beschikt ook over een eigen verwarmd indoorbad en tijdens de wintermaanden is er zelfs een babylift voor de allerkleinsten.

De vijftig ruimte appartementen zijn er verdeeld over zes grote chalets. Een extra troef zijn de ontspanningsruimtes in de kelder van de chalets. Een biljart- en kickertafel staan er te wachten op speelgrage kinderen en volwassenen. Een dikke deur (wellicht waren dit vroeger atoomschuilkelders) zorgt ervoor dat er nooit lawaaihinder is voor de andere bewoners van de chalet als het enthousiasme het geluidskookpunt bereikt. Over koken gesproken: in de goed uitgeruste keukens kunnen keukenpieten zicht gastronomisch uitleven. Omdat het vakantiepark buiten het dorpscentrum ligt, hebben ze ook een brooddienst. ’s Avonds voor 17 uur bestellen betekent lekker vers Zwitsers brood bij het ontbijt.

Lenk Simmental
Familieski in Lenk Simmental – Silvio Winkler

Tekst & Foto’s: Marc Steens