Home Foto Freeride World Tour recap 2019 en update statistieken

Freeride World Tour recap 2019 en update statistieken

0
Freeride World Tour recap 2019 en update statistieken

Het Freeride World Tour seizoen zit er weer op! Na stops in Japan, Canada, Oostenrijk en Andorra werd afgelopen weekend opnieuw de finale gereden op de legendarische Bec des Rosses in Verbier. Weinig zat tegen dit jaar; de condities waren op een enkele uitgestelde start na top. De winnaars? Geen Lage Landers jammer genoeg, maar de beelden waren ontegensprekelijk legendarisch.

Niet simpel

De Freeride World Tour bestaat in zijn huidige vorm al meer dan een decennium. Het organiseren van een freeride-event van dit formaat is allesbehalve simpel. Voor freeriden – wat per definitie buiten de piste gebeurt – ben je immers sterk afhankelijk van de sneeuw- en weerscondities. Zijn die te slecht of is het lawingevaar te groot, dan gaat de competitie niet door. Daarom wordt er een ruim ‘weerswindow’ gehanteerd. Want elke keer zakt het hele FWT-circus natuurlijk naar de plaats van afspraak af.


Recap 2019

In Verbier hebben alle skiërs en snowboarders nog één laatste kans om af te dalen van de beruchte wedstrijdface vol met cliffs, pillows en andere natuurlijke elementen. Iedere rider kiest zelf een eigen route door deze obstakels, met als enige voorwaarde dat hij of zij onderaan de berg over de finishlijn komt. Vervolgens kent de jury een score toe. 

Alle winnende runs kan je nog eens op je gemak herbekijken en je nogmaals verbazen, want wat de topatleten afgelopen week allemaal lieten zien tart werkelijk alle verbeelding. Drie titels lagen nog voor het grijpen voor het neusje van de zalm onder de freeriders.

Snow heren

Bij de heren snowboarders had Victor de Le Rue natuurlijk het langste strootje al stevig in handen, maar uiteindelijk ging de Amerikaan Jonathan Penfield die dag met het been lopen. Geen probleem echter voor wildcard-rookie Victor, want met 9180 pts. eindigde hij overall nog steeds met een ruime voorsprong op het bovenste schavotje.

Snow dames

Bij de dames geen verrassing, al maakt dat de indrukwekkende prestatie er niet minder om. Dankzij haar sterke tourseizoen had Marion Hearty voorafgaand aan haar deelname in Verbier de titel namelijk al op zak. Desondanks gaf ze ook in Verbier nog eens flink gas tijdens haar winnende run en eindigde ze wederom op de eerste plaats op het podium. 

Ski heren

Ook Markus Eder begon comfortabel aan zijn run in Verbier, met de eerste plaats overall op zak. Zijn creatieve lijn en spectaculaire tricks leverden hem toch nog genoeg punten op om te worden bekroond tot Men’s Ski-kampioen 2019.  Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Ten eerste stond 2018-kampioen Kristofer Turdell natuurlijk aan zijn hielen te likken en verbaasde Wadeck Gorak met zijn winnende run in Verbier menigeen door de grote namen in Verbier naar een lagere plek op de ranglijst te sturen.

Ski dames

Arianna Tricomi wist met een tweede plaats in Verbier haar bovenste plek op het overall podium veilig te stellen, maar het was Elisabeth Gerritzen die met de overwinning op de Bec des Rosses ging lopen, goed voor een drede plaats voor het complete seizoen.

Qualifiers en juniors

De finale in Verbier is dus gereden en voor de big tour is het wachten tot volgend jaar. Ondertussen kunnen we ons wel nog laven aan 12 Freeride World Qualifier-events in april, eentje in mei en 10 Junior Tour events in het weekend van 21 en 22 april.

Freeride World Tour statistieken

Welke landen het vaakst met die felbegeerde medailles aan de haal gaan? Een overzicht van 2008 tot nu.

Eerste plaatsen over de verschillende disciplines heen:

  • Frankrijk: 15
  • Amerika: 11
  • Oostenrijk:7
  • Zwitserland:5
  • Zweden en Noorwegen: allebei 3
  • Italië: 3
  • Duitsland: 1

Benieuwd wanneer we daar België of Nederland zien tussen staan!