Home Skigebieden Frankrijk Genieten van luxe in Courchevel

Genieten van luxe in Courchevel

0
Genieten van luxe in Courchevel
Ski Courchevel, David André

Welke drie woorden komen bij je op wanneer je ‘Courchevel’ hoort? Gegarandeerd dat duur en luxueus daartussen zitten. Courchevel is als een soort Monaco van de Alpen, uitgegroeid tot de winterontmoetingsplaats van de internationale jetset. Maar kijk je voorbij luxe en chic, dan ontdek je een erg charmant dorp in een prachtig skigebied. Wij staken onszelf in het nieuw en gingen samen met onze jongste wintersporter volledig in stijl – spiksplinternieuwe Range Rover Discovery inclusief – op ontdekking om te genieten van luxe in Courchevel.

Genieten van luxe in Courchevel

Courchevel maakt onderdeel uit van Les Trois Vallées, met zeshonderd kilometer pistes het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Les Trois Vallées is een wintersportparadijs waar de leuze voor ieder wat wils meer dan ooit bewaarheid wordt. Met Courchevel zitten we naar ons aanvoelen in misschien wel de mooiste van de drie valleien. Ruime en knappe houten chalets in een bosrijke omgeving, een erg mooi dorpscentrum, waar de meest exclusieve winkels, dure hotels en toprestaurants in een natuurlijk kader zijn ondergebracht… het is klasse, zonder schreeuwerig te worden. Behalve een unieke ski-ervaring biedt Courchevel ook gastronomie, comfort, cultuur en wellness.


Ski Courchevel
Genieten van luxe in Courchevel (c) Patrice Mestari
Genieten van luxe in Courchevel went snel

Net als in de film begint onze Courcheveltrip. We komen met de auto aan in Hotel Le Lana, geven de autosleutels af, genieten van een aperitief terwijl ondertussen de bagage naar de kamer wordt gebracht en de auto geparkeerd. Halverwege de week veranderen we van hotel. Dit keer moeten we ons zelfs om niets bekommeren. ’s Morgens bagage klaarzetten in Le Lana, ’s avonds naar Hotel Annapurna gaan en zowel auto als bagage zijn reeds ter plaatse. Of zo’n kleuter een beetje van luxe en dure hotels kan genieten? We vroegen het ons onderweg meermaals af. Het antwoord volgde al snel. Een eigen kamer met eigen badkamer, binnen- en buitenzwembad in het hotel, overheerlijk eten en vriendelijk en behulpzaam personeel… zelfs een vijfjarige weet dit wel te smaken. Of wat dacht je van iemand die je in en uit je skiboots helpt en die vervolgens netjes op het verwarmingssysteem wegbergt? ’s Morgens staan ski’s en board netjes voor je klaar. Je hoeft alleen maar in te klikken en weg te wezen. En wanneer je ’s avonds je ski’s of board achterlaat aan de ingang van het hotel, plaatst iemand ze netjes voor je binnen. Luxe en verwennerij, het went snel.

Ski Courchevel
Genieten van luxe in Courchevel (c) David Andre
Check onze luxueuze fotogalerij.
Over taalbarrières en skilessen

Genoeg luxe, skiën zullen we. Het programma voor deze week is redelijk eenvoudig. In de voormiddag genieten we als gezinnetje van een prachtig skigebied. Na de middag sluit Lisi aan bij de Franse skischool om haar niveau verder bij te spijkeren. Onderwijl zijn de ouders vrij om wat meer uitdagend terrein te verkennen. Ski-in, ski-out, je kan het hier wel heel letterlijk nemen. Uit het hotel stap je zo de piste op. Een paar minuutjes glijden later sta je aan een zetellift of gondel, die je vervolgens snel een andere richting uitstuurt. Het is paasvakantie en toch is het behoorlijk rustig op de pistes en zijn wachtrijen aan de liften onbestaande. Want, laat het duidelijk wezen, Courchevel draait niet uitsluitend om luxe, rondparaderen en gezien worden. Het is tevens een erg mooi skigebied met snelle liften, lange en vaak uitdagende pistes, een knap funpark en een uitgebreid familiepark met allerhande activiteiten die je met het hele gezin kan doen.

Onze jongste skikampioen in Courchevel.
Genieten van luxe in Courchevel – Onze jongste skikampioen in Courchevel.

De skilessen verlopen niet helemaal naar wens. Met haar ‘Bonjour’, ‘Jus de pomme, s’il vous plaît’ en ‘Mes gants’ is Lisi’s kennis van het Frans eerder beperkt. De kennis van het Nederlands van de Franse monitrice is echter onbestaand. Daarbovenop is Lisi echt een kleine dreumes vergeleken met de rest van haar groepje. Maar ze skiet te goed om bij de kleinere kindjes te blijven. Vriendjes maken met grotere, oudere en Franstalige kinderen lukt niet meteen. Elke middag hebben we dezelfde overredingskracht nodig om haar toch zin te doen krijgen in de skiles. Tot op een dag een paar Belgische kindjes haar groepje vervolledigen. De grote glimlach aan het eind van elke dag doet een verontrust ouderhart meteen smelten. Elke ochtend merken we flink wat vooruitgang wanneer we samen de pistes opgaan. Groene pistes worden al snel ingeruild voor blauwe. De meest eenvoudige blauwe pistes worden twee dagen later lachend weggewuifd, op naar moeilijker. Dat lange bospad? Laat maar komen. Doorsteken over een aantal pistes richting nieuwe hotel? Je vraagt het maar.

Veel te beleven

Zonder onze jongste skikampioen hebben wij de mogelijkheid het wondermooie skigebied van Courchevel grondig te verkennen. De immense gondellift Saulire brengt ons snel naar de top van Saulire op 2738 meter. De zwarte piste Grand Couloir is technisch moeilijk, steil en uitdagend. Zelfs de paar honderd meter over de richel vooraleer je aan de ingang van de couloir staat, zijn niet bevorderlijk voor een regelmatige hartslag. De rode pistes die op Saulire en Vizelle vertrekken, zijn heerlijk speelterrein. Na een paar dagen hebben we onze middagroute gevonden. Starten doen we met de lift naar Saulire. Via Marmottes dalen we af en nemen we vervolgens de lift naar de top van Creux Noirs. Roches Grises en Creux brengen ons naar Chanrossa om vervolgens via Creux verder af te dalen naar de Aiguille du Fruit-lift. De zwarte Suisses loopt naadloos over in de blauwe Altiport. We passeren het vliegveld van Courchevel om zo terug in het centrum van Courchevel 1850 te komen. Afhankelijk van tijd en vermoeidheid breien we er nog wat speeltijd op Col de Loze, Chenus en een afdaling naar La Tania aan. Net op tijd om een breed glimlachende meid aan de Jardin des Enfants op te pikken.

’s Avonds moe? IJdele hoop. Een vijfjarige is een onuitputtelijke bron van energie. Zelfs na een dagje op de latten roept de indoorklimhal, de paardjesmolen, het rodelen en het zwembad. Meestal in die volgorde en elke avond opnieuw. Het Forum in Courchevel is een winkelcentrum met schaatspiste en klimmuur. Dat Forum ligt ‘heerlijk’ centraal, net naast de skischool. Dat maakt dat eraan ontsnappen voor ouders quasi onmogelijk is. Vervolgens gaat het richting het gezellige centrum van Courchevel 1850. De draaimolen, een suikerspin, een ritje in de paardenkar… je roept het maar. Het is vakantie, alles mag. Veel overtuiging is er verder niet nodig. Er ligt nog een sleetje in het hotel te wachten. Stap de deur van het hotel uit en je kan gaan glijden. We nemen de Jardin Alpin-lift en gieren het met twee uit op ons veel te klein sleetje. Moe? Ik dacht het niet. Eerst moet er nog gezwommen worden. Feestkleedje aan voor een overheerlijk diner om vervolgens in bed als een blok in slaap te vallen, het leven kan heerlijk eenvoudig zijn.

De volgende ochtend is het weer een spelbreker. Geen nood. We trekken naar Aquamotion, een uniek, speels en sportief aquacentrum met uitgebreide wellness in de bergen. Verschillende zwembaden, een surfgolf, wildwaterbaan, glijbanen, hoge duikplanken… de pret kan niet op. De wellnessruimte is indrukwekkend met zijn zoutwaterbad, jacuzzi, sauna’s en verzorgingscabines. Genoeg in het water geplensd? Dan is er nog een enorme speelruimte met klimmuur, restaurant en loungebar en dat alles in een fel bejubelde architectuur. Die middag kost het ons toch even wat meer overtuigingskracht om Lisi terug richting skiles te krijgen. De wetenschap dat ze vandaag haar Première étoile kan verdienen, maakt echter veel goed.

Een week verwennerij en luxe in een prachtig skigebied, daarop blikken we dankbaar en tevreden terug. Courchevel is zoveel meer dan dure hotels en chique winkels. Het is een mooi skigebied waar elke wintersporter ruimschoots op zijn wenken wordt bediend. De link met Les Trois Vallées zorgt voor onbegrensde mogelijkheden. ’s Avonds terug op krachten komen, doe je vervolgens met een gelukzalige glimlach.

Ski Courchevel
Genieten van luxe in Courchevel (c) Alexis Cornu

Geniteen van luxe in Courchevel – 4 tophotels

Le Lana

Absoluut topklasse vijfsterrenhotel in het centrum van Courchevel 1850. Le Lana is klassiek chic. De kamers zijn bijzonder mooi en comfortabel, het gastronomisch restaurant pure klasse. Ski-in ski-out met een piste die vlak naast het hotel loopt en op amper een paar honderd meter van het zenuwpunt van Courchevel. Een wellnessruimte, zonneterras, eigen kapsalon en een sportwinkel maken het geheel meer dan compleet. www.lelana.com

Annapurna

Hotel Annapurna is het vijfsterrenhotel van de familie Pinturault. Met zoon Alexis Pinturault heeft het hotel zo een heuse Olympische medaillewinnaar in de rangen. Sterker zelfs, toen wij er waren, schoof hij gewoon mee aan het ontbijtbuffet aan. Annapurna is pure luxe in een familiale sfeer. Met kinderen erbij is dat meer een aanrader. Ook hier: zwembad, wellness, een uitgebreide fitnessruimte, een eigen kapsalon en sportwinkel, verschillende terrassen… De kamers zijn ruim en van alle denkbare luxe voorzien. Het restaurant serveert verse en overheerlijke gerechten. www.annapurna-courchevel.com

Les Monts Charvin

Dat het ook minder duur kan, bewijst Les Monts Charvin. Les Monts Charvin is een van de meest authentieke hotelletjes in het centrum van Courchevel 1850. Het is warm, gezellig, charmant en met oog voor detail en luxe helemaal gerenoveerd. Hun familiekamer en de suite zijn echte aanraders. Een typische Savoyardchalet waarin het heerlijk verblijven is. En ja, ook hier Olympiërs in de rangen. Bernard Charvin was van de partij op de Olympische Spelen in Sapporo. www.hotel-courchevel1850.com

Les Sherpas

Viersterrenhotel te midden van de bosrijke Jardin Alpin in Courchevel en eveneens eigendom van de Pinturaultfamilie. Een charmante chalet omgebouwd tot hotel waar rust primeert, met prachtige kamers, een wellnessruimte, een sportwinkel en meer. In het restaurant tovert chef Nicolas Salley de heerlijkste gerechten op tafel. De fondue en/of grillavond is buitengewoon. www.hotel-les-sherpas.com

Eettip

Een snelle maar wel heel erg lekkere lunch pik je mee in het pas geopende Polar Cafe. Slaatjes, broodjes, iets hartigers… alles is vers en huisbereid. Met name de huisgemaakte taartjes zijn wel heel erg lastig om te laten staan.

Invalid Displayed Gallery

Tekst Genieten van luxe in Courchevel: Jurgen Groenwals / Foto’s: Courchevel Toerisme & Jurgen Groenwals