Home Nieuws Oost, west, Nelson best!  

Oost, west, Nelson best!  

0
Oost, west, Nelson best!  
Off piste? Welke lawinepieper kies jij?

forgot you worked here,” zegt Phil, onze skivriend tegen een andere vriend, die hierop lachend antwoordt: “try not to use that four letter word.” Deze ongedwongen houding illustreert precies de relaxte mentaliteit die we ervaarden tijdens onze poederski in Nelson, een schattig hippiestadje met gekleurde Victoriaanse huizen gelegen in het Canadese Kootenaygebergte. 

Poederski in Nelson

Drie jaar geleden verbleven Caroline en ik een seizoen in Nelson. We werden spontaan verliefd op dit bijzondere dorpje, waar vele kunstenaars, yogi’s en natuurlijk poederjunkies wonen. We voelden ons direct thuis tussen de kleurrijke inwoners die er eigenaardige baantjes op na houden, zoals bomen planten of op grotere schaal marihuana verbouwen om in de winter fulltime te kunnen skiën. De combinatie van prachtige natuur en bergen poeder, gemiddeld twaalf meter per jaar, in zo’n gezellig en creatief stadje, maakt Nelson voor ons een soort tweede thuis. Een plek waarnaar we blijven terugkomen!


Nelson - Canada
Poederski in Nelson -www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com
Pure, Simple & Real… DEEP

Ondanks het feit dat Nelson samen met het nabijgelegen dorp Rossland door de lezers van Powder Magazine is uitgeroepen tot Best Ski Town in North America, lijkt het alsof de tijd in dit poederparadijs dertig jaar heeft stilgestaan. Slechts op twintig minuten rijden van Nelson is het kleine skiresort favoriet bij de locals. In Whitewater (WH2O), het authentieke skigebied, is van commercie nauwelijks sprake en ook massatoerisme is er ver te zoeken. WH2O is exact het tegenoverstelde van een druk Europees resort en dat is verfrissend in een tijdperk waarin alles sneller en grootser moet. Hier is less more. De drie ouderwetse, krakkemikkige, tweedehands stoeltjesliften brengen je naar zeer steile en uitdagende treeruns. Door de afgelegen locatie van Nelson, op ruim acht uur rijden van Calgary of Vancouver, is het rustig in het gebied en staan we zelden in de rij. Die paar minuten wachten, stellen voor ons Europeanen niets voor en geamuseerd kijken we naar de locals die zich opwinden over de ‘gigantische drukte’. Rebeckah Hornung, de marketingmanager, vertelt dat er op de drukste dag van dit seizoen 2200 bezoekers waren.

Nelson - Canada
Poederski in Nelson – www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com
De Dutch Girls

Het enige restaurant op de berg is een knusse, eenvoudige houten day lodge, waar jong en oud mixt, en iedereen elkaar lijkt te kennen. Wij vallen nogal op in onze kleurrijke outfits en staan daarom binnen no time bekend als de Dutch Girls. Elke dag genieten we van het gezonde, verrukkelijke en betaalbare eten dat ze hier serveren. Het eten is zo populair dat de voormalige eigenaresse van Whitewater, Shelley Adams, die er ook als chef werkte, meerdere kookboeken heeft uitgegeven met de recepten uit de lodge. Hierin staat uiteraard de Glory Bowl, mijn lievelingsgerechtbestaande uit gemarineerde tofu, bruine rijst, gekarameliseerde amandelen, sla en een zalige dressing. Tijdens de lunch vraag ik steevast aan onze nieuwe skivrienden hoe ze in Nelson zijn beland. Een veelgehoord antwoord is: “came here for a few days and just never left.” Ik kan ze geen ongelijk geven, de meters poeder, pure stoke en authentieke sfeer maken WH2O een speciale plek. Het is verfrissend om op een plek te zijn waar iedereen geaccepteerd wordt zoals hij is. Onze vriend Phil wijst ons op Rudy die van zijn lunch geniet met een felgroene papegaai in zijn nek. Na een korte chit chat blijkt dat papegaai Jack zijn skibuddy is en zelfs zijn eigen seizoenspas heeft!

Nelson - Canada
Poederski in Nelson – www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com
One of a kind

Gelegen aan het Kootenaymeer, dat omringd wordt door witte zandstranden, is Nelson gedurende alle seizoenen een buitensportparadijs. In de (laat arriverende) lente worden de ski’s en boards vervangen door mountainbikes, kajaks, SUP-boards en wandelschoenen. De milieubewuste inwoners kiezen voor een gezonde levensstijl, wat onder andere blijkt uit de vele biologische producten die hier te koop zijn. Op feestjes krijgen wij meerdere malen zogenaamde scooby snacks aangeboden, een stimulerend middel, bestaande uit paddo’s. Volgens de locals is het zeer verwantwoord aangezien er ook ginseng en gojibessen inzitten. Lachend slaan we het organic aanbod af, wij prefereren toch echt de natural high. Het nachtleven in Nelson is net als haar inwoners onconventioneel en verrassend. Drink echter niet te veel tijdens de bingoavond in Mike’s Pub, aangezien je bij foutief bingo op het podium een pornografische tekst moet voordragen!

People of the powder

Bezielde skibums van alle leeftijden doen mij beseffen dat skiën meer is dan sport en hier eerder een levenswijze is. De kwaliteit van het leven staat centraal en mensen genieten hier met volle teugen van hun bestaan. De combinatie van prachtige natuur en bergen poeder in zo’n gezellig en creatief stadje, maakt Nelson voor ons de beste plek om te skiën. Wij zijn verkocht, want op welke andere plek is men zo relaxt dat ze naar werk refereren als: “The four letter word they try not to use?

www.skiwhitewater.com

Nelson - Canada
Poederski in Nelson – www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com
Praktisch

Voor accommodatie in Nelson raden we je de Alpine Inn aan, een zeer comfortabel motel. De kamers zijn uitgerust met een kleine keuken en je hebt al een kamer voor $ 99. Check vooral ook de special, want voor $ 202 euro krijg je twee dagpassen en twee nachten in een twin. www.alpine-motel.com

Als je helemaal tot rust wil komen, dan kan dat in de Logden Lodge, op een kwartiertje rijden van Whitewater. In een dicht bos hoor je geen andere geluiden dan het kabbelende beekje. De Nederlandse eigenaren Paul en Annelies, twee voormalige diplomaten, hebben de schattige luxe chalets zelf ontworpen. Met een glas wijn en een goed boek zak je ’s avonds heerlijk onderuit voor de houtkachel. www.logdenlodge.com

Meer waanzinnig knappe beelden in onze galerij.
Poederski in Nelson: Dream BIG, dream DEEP!
Midden in de Canadese wildernis bij het Quesnelmeer, met mooie kiezelstranden en oude bossen, ligt een exclusieve lodge – een zeer gedenkwaardige plek als vertrekpunt voor een heliski! De Silver Tip Lodge ligt zelfs zo afgelegen dat je er alleen per helikopter kunt komen, een vlucht van 45 minuten vanuit Williams Lake.

De Silver Tip Lodge opent vanaf deze winter (2017) haar deuren voor groepen tot tien personen. Met een gemiddelde sneeuwval van 14 meter per seizoen en 118 verschillende afdalingen hoef je nooit twee keer dezelfde afdaling te skiën. De lodge ligt in het Cariboogebergte, de meest noordelijke bergketen in BC, waardoor de sneeuwkwaliteit het gehele seizoen gewaarborgd blijft.

Nelson - Canada
Poederski in Nelson – www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com

Volgens Willy, onze Oostenrijkse skigids die al meer dan tien jaar in deze omgeving werkt, is een ander bijkomend voordeel dat er geen bomen gekapt hoeven te worden, omdat de bomen zo noordelijk niet te dicht op elkaar groeien. Elke keer als Willy het over zijn backyard heeft, straalt hij en verzekert hij ons ervan dat Silver Tip het beste terrein heeft van de verschillende heliskimaatschappijen waar hij gewerkt heeft. Wij staan dan ook letterlijk te springen om onze eerste bochten te maken!

Sky high

Nooit geweten dat het mogelijk is om binnen luttele meters van de ontbijttafel een privéheli in te stappen. De adrenaline giert door mijn lijf als de piloot zijn koptelefoon opzet en de wieken sneller gaan draaien. In de verte doemen ontzagwekkende bergen op. Onze zeer ervaren piloot Ben vliegt recht op een bergkam af, zwiept behendig het staartstuk naar achter en landt probleemloos op een klein plateau. Knielend kijken we de helikopter na, terwijl de sneeuw opwaait en in ons gezicht snijdt.

Langzaam verdwijnt het zoemende geluid en vult een oorverdovende stilte de lucht. We staan op een top midden in de Canadese wildernis, honderden kilometers verwijderd van de dichtstbijzijnde skilift. Overal waar ik kijk, zie ik uitgestrekte poederafdelingen en adembenemende bergen. Met een dikke grijns begin ik aan mijn afdeling van 700 hoogtemeters en ski ik op het geluid van de chopper af! The ski is the limit en elke run is nog spectaculairder dan de vorige. De stoke is sky high en ik kan maar geen genoeg krijgen van deze hemelse speeltuin.

www.silvertipheliskiing.com

Nelson - Canada
Poederski in Nelson – www.carolinevanthoffphotography.viewbook.com

Tekst: Julie Nieuwenhuys / Foto’s: Caroline van ’t Hoff