Home Nieuws Winters genieten in de Vogezen

Winters genieten in de Vogezen

0
Winters genieten in de Vogezen
Massif des Vosges Balade avec rennes Lac Blanc(c) OT Kaysersberg

Geniet deze winter van de natuurlijke en artisanale schoonheden van het Vogezenmassief. Het is er magisch in de winter – met of zonder een sneeuwtapijt – en is gekend om zijn veelzijdige natuur, ambachten en de vele activiteiten. Hier volgt een bloemlezing van de nieuwigheden, ideeën voor activiteiten en belevenissen!

Deze winter stelt Massif des Vosges nieuwe, resoluut moderne en trendy verblijfplaatsen voor, zoals de 37 hutten van Nutchel die ingewijd werden in de beschermde bossen van de Vallei van de Bruche in het Vogezenmassief. Als de naam je een belletje doet rinkelen, is dat misschien doordat Nutchel het levenslicht zag in de Belgische Ardennen en nu zijn comfortabele tiny houses exporteert naar het oosten van Frankrijk. Deze houten hutten combineren soberheid en comfort en bieden een uitstekende break in volle natuur.


Verdergaand op deze vakantie in alle rust en kalmte, stellen we de Cabane du Routcha voor. Dat is de nieuwe gezellige accommodatie van het dorp Auxelle-Haut, aan de voet van de Ballon d’Alsace. Dit rustieke en groene logement biedt een adembenemend zicht op de bergtoppen in de omgeving, te bewonderen vanuit de veranda met uitzicht op de tuin.

Een andere nieuwigheid is het Hôtel de la Poste in het hart van het Regionale Natuurpark van de Ballons des Vosges, een ecologisch spahotel ingehuldigd in december 2020. Er is een buitenzwembad voor balneotherapie gemaakt van rood cederhout, een sauna van boomstammen, een biologisch mineraal zwembad en een ontspanningsruimte met een kruidentheesalon. Reden te meer om te zwichten voor de charme van dit driesterrenhotel, dat eveneens een authentiek restaurant heeft.

Met enkele originele en buitengewone activiteiten wil Massif des Vosges je deze winter volledig onderdompelen in de fantastische natuur van de Vogezen. We gaan richting de Planche des Belles Filles – mythische aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk – die we nu onder een dikke laag sneeuw gaan verkennen. Het familiale skidomein wordt deze winter namelijk ook het speelterrein van Woka Loisirs, een organisatie die er een avontuurlijke escape game organiseert. Eveneens op de Planche des Belles Filles kunnen artiesten en avonturiers zich uitleven op een thematische wandeling rond land art. Deze kunstvorm is minder gangbaar in de winter en focust zich op het spelen met natuurlijke elementen als blaadjes, aarde, stenen en sneeuw en het creëren van kortstondige, natuurlijke kunstwerken.

Massif des Vosges-Sommet du Hohneck (c) Vincent Hug

Het Vogezenmassief is even goed met als zonder sneeuw te bezoeken, niet alleen dankzij een weelderige natuur maar ook dankzij de vele ambachten die er het hele jaar door te ontdekken zijn. Met de besneeuwde toppen en bergen is het vanzelfsprekend een goed idee om de 26 skistations of 16 andere wintersportdomeinen te bezoeken. Deze winter kan je zelfs bij aankoop van een skipas van 6 dagen in een van de 21 partnerstations, voor een dag een ander skistation van het Vogezenmassief ontdekken of gebruik maken van een dagpas in een van de 8 wintersportgebieden waar je kan langlaufen of sneeuwschoenwandelen.

Er bestaan natuurlijk ook andere manieren om van de sneeuw te genieten, waarvan er eentje uniek is in Frankrijk: de ‘Chemins du Nord’, af te leggen met rendieren! De trouwe kompanen van de Kerstman trekken je koets voort doorheen de prachtige landschappen van het Vogezenmassief: kerstmagie gegarandeerd! Noteer ook 5 en 6 maart in je agenda, want dan vindt de Nuit des Refuges Nordique plaats. Dit evenement biedt zes tweedaagse winterverblijven aan in zes berghutten in het Vogezengebergte. Sleeën en sneeuwschoenwandelen, overnachting in een iglo op de Crêtes, initiatie in de biatlon … een onmisbaar evenement dus om ten volle van de bergen te genieten!