Home Skigebieden Familie-skigebieden Wintersport-Arena Sauerland voorspelt beste start van het winterseizoen in 12 jaar

Wintersport-Arena Sauerland voorspelt beste start van het winterseizoen in 12 jaar

0
Wintersport-Arena Sauerland voorspelt beste start van het winterseizoen in 12 jaar

De koudste december sinds 12 jaar bezorgt de Wintersport-Arena Sauerland een droomstart voor het wintersportseizoen 2022/23. Het landschap presenteert zich diep winters. De eerste liften draaien al. En in het vierde adventsweekeinde van 16-18 december starten alle skigebieden die beschikken over sneeuwapparatuur.

Aan de actueel 12 cm natuursneeuw zal tot aan het komende weekeinde slechts weinig worden toegevoegd. Maar de Sauerlandse bergwereld ziet er bijzonder winters uit: bossen en weilanden zijn bedekt met sneeuw en rijp en daarboven vaak een strakblauwe hemel met zon. De droge kou maakt tot aan het weekeinde een effectieve sneeuwproductie uit zuiver water mogelijk. Tot dan hopen de skiliftexploitanten voldoende sneeuw in voorraad te hebben voor de komende kerstvakantie.


Fijn wintersportaanbod

Sinds het tweede adventsweekeinde draaien in de streek de eerste liften. Vanaf het midden van deze week komen er steeds meer bij, zodat vanaf het komende weekeinde in de skigebieden met sneeuwapparatuur bijna alle liften lopen. Skiën, snowboarden of met de slee afdalen: alles is dan mogelijk. En de omstandigheden zijn bijzonder goed. Dat heeft de wereldcup parallelslalom snowboarden afgelopen weekeinde in Winterberg bewezen. De beste raceboarders van de wereld waren enthousiast over de voor hen optimaal geprepareerde racepiste.

In de week voor Kerstmis zullen de temperaturen naar verwachting slechts licht stijgen. Wanneer het daar inderdaad bij blijft, staat in de kerstvakantie het meest omvangrijke wintersportaanbod sinds lange jaren ter beschikking.

Nog niet al te groot is het aanbod voor de langlaufers. Slechts hier en daar zijn korte, rondgaande loipen geprepareerd. Bij gebrek aan sneeuwval zal daaraan t/m het komende weekeinde nog niet al te veel veranderen.

Bescheiden prijsstijgingen

Vanwege de sterk gestegen prijzen hebben de skigebieden te maken met een 20 tot 30 procent kosten. Omdat echter ook de consumenten te lijden hebben van de stijgende prijzen en minder geld in de portemonnee hebben, zijn de ticketprijzen zoals elk jaar slechts bescheiden gestegen. In de grotere skigebieden is te rekenen met prijsstijgingen van 5 tot 10 procent. In de kleinere gebieden krijgt de gast zijn dagticket altijd nog voor rond de 20 euro.

Meer pret voor kids en snowboarders

Na twee pandemiewinters en voor een opnieuw onzeker seizoen hebben de liftexploitanten in de Wintersport-Arena Sauerland opnieuw talrijke vernieuwingen doorgevoerd die de wintersport voor de gasten nog aangenamer en afwisselender maken. In de Skiliftcarrousel, op de Winterberger Kappe, ontstaat een aardige rodelafdeling. Daarvoor wordt een deel van de Käppchenhelling gebruikt. Zodra er aan de Ruhrquelle binnenkort genoeg sneeuw ligt, wordt de totale piste één groot Rodelland. Voor kleine en grote beginners op ski’s heeft de Skicarrousel Altastenberg het terrein van zijn skischool nieuw ingericht. In het Postwiesen-park in Neuastenberg werkt de Shape Crew weer aan creatieve, nieuwe obstacles en lines van licht tot zwaar.

Meer comfort en genieten

De horeca in de Winterberger St. Georg. springschans is compleet vernieuwd. De gasten genieten er van hun drankjes en gerechten in een moderne sfeer met een authentieke aankleding tussen historische foto’s en met een panoramablik op het skigebied. Ook de Nordhang Jause heet de bezoekers welkom met een nieuwe exploitant en pas gerenoveerde ruimten.

Het Skiliftkarussell+-ticket (ticket voor één dag of twee dagen) blijft gelden voor in totaal vijf Winterberger skigebieden. Om tussen de skigebieden te pendelen, gebruiken de houders van dit ticket gratis de shuttlebus. Vanwege de vraag wordt in het hoogseizoen een tweede bus ingezet. Een nieuwe panoramakaart met daarop alle skigebieden bundelt het aanbod en geeft de gast overzichtelijk alle informatie. 

Pistekwaliteit en verbeterd sneeuwmanagement

Een GPS-systeem onderzoekt in veel skigebieden op de centimeter nauwkeurig de sneeuwlaag. Daardoor kunnen de exploitanten de behoefte aan nieuwe sneeuw beter inschatten. Dat spaart gemiddeld tien procent aan energie bij de sneeuwproductie. In Winterberg gaat een nieuwe, ultramoderne pistenwals op deze wijze de pistekwaliteit verbeteren en tegelijk bijdragen aan de energiebesparing. In de totale streek zijn er intussen twintig van dergelijke systemen.

De energiewinning uit hernieuwbare bronnen is al vele jaren een groot thema in de Sauerlandse skigebieden. Deze inspanningen gaan naadloos door. Zo zijn de gebouwen aan de Poppenberg intussen compleet van het gas af en worden verwarmd met houtsnippers uit de regionale bossen. Op veel gebouwen zijn installaties met zonnepanelen ontstaan. Een groter park met zonnepanelen staat al sinds 2009 in de Winterberger Remmeswiese. Bovendien gebruiken de vier grootste skigebieden van de streek sinds twee jaar uitsluitend ecostroom.

Niet alleen in dit seizoen, maar tegelijk juist nu, hopen de skiliftexploitanten op een koude winter met rijkelijk veel sneeuw. Deze natuursneeuw is allereerst gratis. En hoe dieper de temperaturen zakken, des te efficiënter en kostengunstiger wordt de sneeuwproductie met apparatuur en dat bij gelijktijdig dalende CO2-emissies.