Home Skigebieden Familie-skigebieden Wintersport begint in het zonnige Eggental/Val d’Ega

Wintersport begint in het zonnige Eggental/Val d’Ega

0
Wintersport begint in het zonnige Eggental/Val d’Ega
(c) IDM Südtirol/Alex Filz

Skiën aan de zonnige kant van de Dolomieten? Daarvoor sturen we je linea recta naar het mooie Eggental in Zuid-Tirol/Südtirol. Genieten doe je hier als geen ander, en dat op elk vlak: als natuur- of cultuurliefhebber, als fijnproever en uiteraard als wintersporter.

Op sneeuwvakantie in Zuid-Tirol

Voor wie Zuid-Tirol nog niet kent: deze prachtige regio in het noordelijkste puntje van Italië blijft menigeen verbazen. Ten eerste geniet je aan deze kant van de Dolomieten – UNESCO-werelderfgoed by the way – van 300 dagen zon per jaar. Ten tweede tref je hier een perfecte mix van alpine en mediterrane invloeden. Denk ‘Italiaanse dolce vita op de pistes’, dat zegt eigenlijk al genoeg. En last but not least zijn de wintersportfaciliteiten en de sneeuw van de bovenste plank. Zeg nu zelf: skiën kunnen combineren met fantastisch eten en heerlijke wijn… Daar kan toch niets tegenop?


Wintersport in Eggental

Het Eggental, dat is één vallei, maar wel twee skiresorts: Obereggen en Carezza. Beide liggen in het kloppende hart van de Dolomieten. Beide maken ook deel uit van Dolomiti Superski. Dat wil zeggen dat je met één en dezelfde skipas maar liefst 12 ksiresorts kan bezoeken. Goed voor 1200 kilometers aan pistes waar zowel beginners als ervaren wintersporters zich volop kunnen uitleven. Goed om weten: het is maar 20 minuutjes rijden naar Bolzano/Bozen, de grootste stad van Zuid-Tirol. Een cultureel uitstapje of citytrip behoort dus ook tot de mogelijkheden. Of bezoek het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum, waar de ijsmummie Ötzi te bewonderen is.

(c) IDM Südtirol/Paolo Codeluppi

Betoverend Obereggen

In de winter verandert het Latemar Dolomieten-massief in een paradijsje voor wintersporters met 18 liften en 48 km pistes. Het skigebied Obereggen is al meermaals uitgeroepen tot een van de beste skiresorts in de Alpen. Dit omwille van de perfect onderhouden pistes, de gezellige berghutten – waar de Italiaanse dolce vita nooit ver weg is – en het spannende Obereggen snowpark. Hier leven zowel snowboarders als freestyle skiërs zich uit in de halfpipe of op de easy, medium en pro line met tal van kickers, boxen en rails.

Er is ook een park voor kids en een nightpark. Nachtskiën en sleeën in het donker zijn hier trouwens erg populair. Daarom is een 1,6 kilometer lange piste elke dinsdag, donderdag en vrijdag van 19 tot 22 uur verlicht. Een snelle achtpersoonsgondola brengt je steeds weer naar boven.

(c) IDM Südtirol/AlexFilz

Familiegeheimtip Carezza

Als we een geheimtip voor families mogen verklappen, dan is het Carezza wel. Drie delen van het resort zijn speciaal gereserveerd voor kinderen vanaf 3 jaar. Het ‘Kinderland’ van de Carezza skischool. Naniland, met zijn in hoogte verstelbare sleeplift en twee magic carpets. En het fantastische König Laurin’s Kinderland (King Laurin Kinderland) aan het topstation van de Hubertus-cabinelift. Wat meer ervaren wintersporters rijgen terwijl de kinderen zoet zijn de 40 kilometer aan pistes via 12 liften met veel plezier onder de voeten.

Vanaf deze winter kan je gebruikmaken van de nieuwe König Laurin-kabelbaan (met tienpersoonscabines) tot aan het nieuwe ondergrondse bergstation op 2337 meter hoogte, een ontwerp van de gerenommeerde Zuid-Tiroolse architect Werner Tscholl. Omwille van de blootstelling aan de elementen op deze bergflank, was de enige optie een compleet ‘verborgen’ station. Enkel de in- en uitgang en de toegangstunnel voor wintersporters en hikers zijn zichtbaar uitgesneden.

(c) Carezza Dolomites/Storyteller Labs

Duurzaamheid troef

Wist je trouwens dat Carezza het meest duurzame skiresort is van Zuid-Tirol?! Het skigebied Carezza Dolomites nuttigt bijvoorbeeld enkel water uit zijn eigen reservoir om sneeuw te produceren. Sneeuwschuivers maken gebruik van sneeuwdieptemeters, om ervoor te zorgen dat ze niet te enthousiast gaan groomen, en gps tracks. Hierdoor werd de tijdsduur om pistes te prepareren met een uur ingekort, wat een brandstofbesparing opleverde van 25%.

Ook Obereggen draagt sustainability hoog in het vaandel. Het skiresort is al 16 jaar gecertificeerd volgens het ISO 14000-milieumanagementsysteem. De liften en valleistations maken gebruik van hydro-elektriciteit die lokaal is opgewekt. Sinds 2007 wordt heel Obereggen uitlsuitend met hernieuwbare energiebronnen verwarmd, wat jaarlijks 500.000 liter stookolie uitspaart. De Oberholzhut maakt enkel gebruik van aardwarmte.

Verrassend dichtbij

Zuid-Tirol klinkt zuidelijk ver weg, maar is eigenlijk verrassend dichtbij. De Alpenregio ligt op ongeveer 1000 km van Brussel (via Duitsland en Oostenrijk over de tolweg Brennerautobahn). De treinrit van Brussel via München naar Bolzano duurt ongeveer 11 uur. Luchthavens Innsbruck en Verona liggen op minder dan twee uur rijden, en via München, Milaan of Venetië vliegen kan ook.

Noot: Om adequaat met het ‘nieuwe normaal’ om te kunnen gaan, heeft Zuid-Tirol als regio de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Dit betekent dat er voor elke gast meer persoonlijke ruimte is gereserveerd in accommodaties en toeristische voorzieningen, zodat je zorgeloos van je vakantie geniet. Deze ruimte vind je natuurlijk ook in de Zuid-Tiroolse natuur.