Home Nieuws Met de juiste wintersportapps de piste op 

Met de juiste wintersportapps de piste op 

0
Met de juiste wintersportapps de piste op 
Skiapp Zermatt, Thomas De Boever

Al dat gefrommel met papieren skiplannetjes beu? Geen flauw idee hoe je bij die nieuwe vierzitskilift raakt? Zin om je snelste afdaling te kennen? Wintersportapps zijn nauwelijks nog weg te denken uit de jaszak van de moderne wintersporter. Wij sommen ze op en proberen de hotte tool Skiguide Zermatt zelf even uit.

Wintersportapps

Eerlijk is eerlijk: als wij in Zermatt gaan skiën, hebben we eigenlijk al lang geen plannetje meer nodig. We kennen Rothorn, Schwarzsee, Riffelberg en consoorten uit onze broekzak. En toch hebben we gisteravond de app ‘Skiguide Zermatt’ op onze iPhone geïnstalleerd. De app kwam met wat vertraging uit. Maar Martin Niederberger, online marketing en mediamanager bij Zermatt Bergbahnen, heeft daar een valabele uitleg voor: “We wachten liever een extra week voor we de wintersportapps online gooien dan het meteen te doen en niet te kunnen uitpakken met iets speciaals.”


Skiguide Zermatt

En speciaal ìs de app, merken we als we richting Schwarzsee skiën en ons naar de nagelnieuwe zetellift tegen de flank van de Matterhorn reppen. Wat meteen opvalt, is de bijzonder fraaie 3D-aanpak. Skiguide Zermatt biedt pijlsnelle gps-navigatie in een mooi 3D-kleedje. Driedimensionele kaarten helpen ook de minder geoefende kaartlezer om makkelijk zijn weg door het immense skigebied te vinden. Geen overbodige luxe, horen we van Niederberger: “Ons skigebied strekt zich uit over Zwitserland en Italië, het is groot en nogal complex. Het komt bij veel toeristen wat overweldigend over. En dus wilden we een visueel behulpzame app die mensen effectief helpt om hun weg door ons skigebied te vinden.”

Skiapp Zermatt
Skiapp Zermatt

We steken door naar de zachte, vriendelijke pistes van Riffelalp. De app doet wonderwel zijn werk. Maak je daarbij geen zorgen over de connectiviteit, want Zermatt biedt sinds vorige winter gratis wifi in alle dal- en bergstations van zijn skiliften. We zoeven verder door het skigebied en schuiven op richting Gornergrat. Terwijl we in de verte de nieuwe Monte Rosahut in de felle zon zien blinken, halen we onze iPhone nog eens boven. “Om de twintig seconden worden de kaarten vernieuwd”, vertelt Niederberger ons. De app geeft live informatie over de liften in het Matterhorn Ski Paradise, over het lawinegevaar, het weer… Maar loodst je ook feilloos van de ene naar de andere piste. Hij geeft zelfs heel fijne touropties: het nex plus ultra dus voor freeriders die zich toch digitaal verbonden willen blijven voelen.

Val d'Arly & Beaufortain
Wintersportapps (c) Val d’Arly & Beaufortain

Na een halve dag heen en weer flitsen door het immense skigebied, begint er een hongertje te knagen. Ook hier helpt de Skiguide Zermatt ons uit de nood. Hij leidt ons probleemloos naar de dichtstbijzijnde restaurants en hutten. Nog nooit hebben we zo genoten van 3D- navigatie. Het valt te verwachten dat andere skigebieden de trend snel zullen volgen. Volgende winter hebben we dus geen reden meer om nog verloren te skiën. Daar drinken we een extra glas Fendant op.

app.matterhornparadise.ch

Wintersportapps

Een overzicht van andere toppers
iSki Tracker

Deze heel populaire app houdt meticuleus je dagprestaties bij: afstand, hoogteverschil, aantal liften, actuele snelheid, topsnelheid… Dankzij de gps-functie kan je ook een kaartje bekijken met het parcours dat je die dag hebt afgelegd.
Onze beoordeling
Gratis, bruikbaar op iPhone en op Androidtoestellen. Een leuke eigenschap vinden we de handige mogelijkheid om je resultaten met vrienden te delen (op voorwaarde dat ook zij deze gratis app hebben geïnstalleerd). Op de website kan je nog verdere analyses maken.

iTunesAndroid

Bergfex/Ski

De ideale app om vooraf je wintersportvakantie te plannen. De app zit boordevol kaarten, informatie over skigebieden, weersverwachtingen, etc. De app bevat links naar niet minder dan 5000 webcams.
Onze beoordeling
De skivideo’s werken offline, dus je hebt geen internet nodig. Bergfex/Ski werkt alleen op iPhone. De lite-versie is gratis, voor de pro-versie moet je betalen. Handig is dat je alle info over het skigebied waar je zelf heentrekt apart kan organiseren, zodat je die informatie kan raadplegen zonder op het internet te moeten.

iTunes – Android

SkiTracks

Ongetwijfeld een van de meest populaire ski-apps ter wereld. De app houdt al je bewegingen bij en koppelt die aan visueel aantrekkelijke plannetjes en kaarten. Door zijn enorme populariteit is ook de website gegeerd, waar je resultaten met elkaar kan vergelijken. Leuk is het dagprofiel, waarop je alle afdalingen (en liften) op een tijdlijn uitgeplot kan zien. En eveneens fijn is dat je foto’s die je met je smartphone maakt, aan je dagprestatie kan linken.
Onze beoordeling
Eén nadeel: je betaalt ervoor (€ 0,99, quasi gratis dus). Sinds versie 1.5.1 is de batterijconsumptie verminderd en de interface verbeterd.

iTunesAndroid

Skiinfo

Nederlandse makkelijk en een van de vaakst gedownloade wintersportapps. Ook een app die je best vooraf raadpleegt: hij geeft ontzettend veel informatie over meer dan 2000 skigebieden. Denk aan actuele sneeuwhoogten, statistieken, beoordelingen, aantal open liften, webcams, etc.
Onze beoordeling
Bruikbaar op iPhone en Androidtoestellen, gratis. Zeer uitgebreide info.

iTunesAndroid

SkiLynx

Deze app legt de nadruk op het sociale aspect van een skidag. Je linkt jezelf met je skivrienden en kan op die manier goed bijhouden wie waar welke afdaling doet. Daarbovenop zorgt SkiLynx voor een gedetailleerde log van je eigen skidag. Bij de après-ski kan de discussie verdergezet worden: live! Is perfect te linken aan Facebook en Twitter.
Onze beoordeling
Met zijn € 3 is deze app relatief gezien ‘duur.’ En voor je hem downloaden gaat: helaas heel sterk op de VS gefocust. Als je naar pakweg Beaver Creek trekt, dan is SkiLynx dé app.

iTunesAndroid

Trace Snow Ski + Snowboard Tracker

Zeer geliefd in de VS, houdt deze gratis app zowat alles bij wat bij te houden valt. Denk aan afstand, hoogtemeters, snelheid, maar ook airtime, jumps en verbrande calorieën.
Onze beoordeling
De slechtste benaming denkbaar! Enkel VS.

iTunesAndroid

Snowciety

Een mooie app van Nederlandse origine die twee functionaliteiten combineert: een degelijke logging van je skidag én een social mediaplatform waarmee je de hele skidag met je vrienden op de piste in contact blijft. Nadien kan je alles delen via Twitter of Facebook of de eigen site van Snowciety.
Onze beoordeling
Mooi, aantrekkelijk, gratis. Fijn dat je je foto’s kan delen.

iTunesAndroid

Chaine des Aravis
Wintersportapps (c) Chaine des Aravis

Tekst: Aart De Zitter