Home Nieuws Zwitserse wandelnieuwtjes en -tips

Zwitserse wandelnieuwtjes en -tips

0
Zwitserse wandelnieuwtjes en -tips
Trail-Evolne (c) Val d'Hérens

Wist je dat Zwitserland 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes heeft? En dat 22.000 kilometer daarvan bergwandelroutes zijn? Het zal voor de meesten geen geheim zijn: Zwitserland is een wandelwalhalla en dat laten we graag zien! Binnen het overkoepelende promotiethema “De natuur wil je terug” concentreert Zwitserland Toerisme zich in het jaar 2019 op het uitgebreide wandelaanbod.

De app van SwitzerlandMobility


De app van SwitzerlandMobility is de gids voor iedereen die in Zwitserland op pad is. Extra waardevol: gps-tracking en topografische kaarten met het netwerk van wandelroutes inclusief beschrijving, foto’s en hoogteprofielen. De haltes van het openbaar vervoer worden ook vermeld en zijn verbonden met de dienstregeling van SBB, het Zwitsers openbaar vervoersnetwerk.

Nieuw in het Obergoms: Tour Blinnenhorn

De nieuwe Tour Blinnenhorn is een 7-daagse wandelroute rond de 3374 m hoge Blinnenhorn, inclusief beklimming van de top. De tocht leidt van het Walliser Obergoms door het Landschapspark Binntal, over de Albrunpass naar het Italiaanse Pomatt (Val Formazza) en terug naar het Obergoms. De tocht kent verschillende etappevarianten. Wie minder lang wil wandelen, kan bepaalde stukken met het openbaar vervoer afleggen.

Nieuwe wandelroute: Liechtenstein-Weg

Naar aanleiding van het 300-jarig bestaan van het Vorstendom Liechtenstein wordt op 26 mei 2019 de 75 kilometer lange Liechtenstein-Weg ingehuldigd. In een paar dagen trekken wandelaars van zuid naar noord door het hele land en komen ze alles te weten over de geschiedenis van het vorstendom. Aanvullend is de gratis app ‘LIstory’ die vanaf 25 mei 2019 gratis gedownload kan worden in de App Store of de Google Play Store.

Tip: wandel- en treinreis Via Albula Bernina

Het langeafstandswandelpad Via Albula Bernina loopt langs de Unesco-werelderfgoedspoorlijn van de Rhätische Bahn en biedt geregeld een fascinerend uitzicht op het 100 jaar oude kunstwerk in het Bündner berglandschap. Het 8-daagse arrangement van Eurotrek brengt wandelaars van Thusis via de Albulapas en de Berninapas, deels per trein, naar het Italiaanse Tirano. Hotelovernachtingen, bagagetransport en een treinpas voor het gehele traject zijn bij het arrangement inbegrepen.

10 nieuwe trailrunroutes in het Val d’Hérens

Vanaf deze zomer liggen in het Val d’Hérens 10 nieuwe routes voor trailrunners klaar. Twee daarvan lopen door alle dorpen van het Val d’Hérens; het duurt meerdere dagen om deze te voltooien. De acht andere kunnen elk op een dag worden afgelegd. Het totale routenetwerk in het Walliser dal bestaat nu uit 490 km aan bewegwijzerde paden, geschikt voor zowel wandelaars als trailrunners.

Zermatt (c) Pascal Gertschen, Zermatt Tourismus
Zermatt (c) Pascal Gertschen, Zermatt Tourismus

Nieuw: Hörnli Trail

In het voorjaar van 2019 wordt de nieuwe flowtrail “Hörnli Trail” in Arosa geopend. Het MTB-parcours biedt mountainbikers van alle niveaus 6,8 kilometer ‘flow fun’, met een hoogteverschil van ruim 500 meter van begin tot eind. De trail is alleen toegankelijk voor bikers. De mountainbikes kunnen met de gondel Hörnli-Express naar boven worden vervoerd.

Enduro World Series

Zermatt verwelkomt zowel in 2019 als in 2020 de Enduro World Series. Dit internationale mountainbikekampioenschap vindt plaats van 18 tot 22 september 2019. Als laatste van acht races vormt de wedstrijd in Zermatt de finale van de Enduro World Series. De uiteindelijke winnaar zal dus aan de voet van de imposante Matterhorn geëerd worden. De race is tevens een van de belangrijkste attracties van het tweede “Traillove” MTB-festival in Zermatt.

Event: Dirt Royale

Een nieuw bike event in Lenzerheide: van 21 tot 23 juni 2019 vindt daar de ‘Dirt Royale‘ plaats. Bij dit evenement laten deelnemers hun fietskunsten zien: de verschillende onderdelen vereisen alle technieken die je kunt bedenken. Het programma omvat een Dual Slalom, Fox Hunt, Road Gap Challenge, Chainless Ride, E-Bike Hill Climb, Pumptrack Battle en klassieke Bikepark Enduro Stages. Skills zijn natuurlijk een pre, maar uiteindelijk draait het bij dit evenement om het plezier.