Interview met Julie de Leeuw: 17 lentes en goed op weg naar haar Olympische droom

31/01/2019

 

Na een eerste wedstrijdjaar bij de internationale skifederatie skiet Julie De Leeuw niet alleen haar landgenoten voorbij, maar geeft ze ook steeds meer internationale talenten het nakijken. In het Oostenrijkse Junioren Kampioenschap Slalom stond ze begin deze week op nummer 1 (4e overall) en begin deze maand skiede ze voor het eerst onder de 30 FIS-punten. Dat vraagt naar meer op het European Youth Olympic Festival 2019 in Sarajevo dat gisteren van start ging! We praten even bij.

Julie de Leeuw Peak Performance 2019Je FIS-record ziet er steeds mooier uit, wat is je streefdoel? 

Julie de Leeuw: “Mijn doel dit skiseizoen beter te eindigen op de wereldranglijst dan vorig jaar, namelijk in de top van de wereld in mijn leeftijdscategorie en jonger. Waarschijnlijk de belangrijkste wedstrijden van dit seizoen spelen zich nu af, tijdens de EYOF in Sarajevo. Ik hoop hier vooral het beste van mezelf te tonen.”

Wanneer begon je over dit soort resultaten te dromen?

“Ik wist niet wat het eerste jaar FIS voor mij ging betekenen, ik liet het wat op me afkomen. Toen ik goede resultaten skiede, had ik zin naar meer.”

Van peuter op latten naar Olympische droom

Wat is eigenlijk je eerste herinnering aan skiën? 

“Wat ik me nog goed kan herinneren zijn de stages van het FYST (Flemisch Youth Ski Team, nu BEAST) toen ik acht jaar was. Ik ben daar heel veel meegemaakt, zowel positieve als negatieve momenten. Dit heeft me zeker gevormd tot de persoon die ik nu ben.”

Wat is je absolute skidroom en hoe denk je die (te) bereiken?

“Ik droom nog altijd van de Olympische Spelen. Nu mee doen aan EYOF is al een droom die uitkomt. En natuurlijk bij de beste van de wereld behoren.”

Tweede thuisland

Hoe bevalt Oostenrijk?

“Heel goed, ik ben heel blij dat ik naar hier ben gekomen en heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. Zowel in de zomer als in de winter is het hier prachtig.”

Wat mis je het meest als je niet in België bent?

“Vooral mijn familie, mijn ouders en uiteraard ook mijn broertje Thomas, maar ook mijn vrienden en mijn vriend. Het gewoon thuis zijn en het normale leven. Ik heb veel moeten opgeven, maar de mensen die om me geven zijn er altijd voor me geweest en staan nog altijd voor me klaar.”

Hoe bereid je je voor buiten het seizoen?

“Ik probeer in de zomer het skiën een beetje aan de kant te zetten en mij op mijn conditie te concentreren, wat minstens even belangrijk is als het skiën zelf. Zonder kracht hou je een heel seizoen niet vol en kan je op lange runs niet volle bak geven.”

Bedankt!

Een woordje van dank of iets anders dat je nog wil meegeven?

“Eerst en vooral wil ik men ouders, familie en mijn weekendfamilie (Kaat, Daniël en Jof) bedanken om er altijd te zijn, in slechte en goede dagen, en me op allerlei manieren te steunen. Ook mijn sponsors wil ik bedanken: Peak Performance, Rossignol, Teamskills en Sportina. Alsook de mensen die elk jaar naar mijn eetfestijn komen en alle mensen die in mij blijven geloven, mij aanmoedigen en er altijd voor me zijn. Bedankt voor alles.”

Lees ook dit eerder interview met Julie uit 2015.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief