Home Merken 40 jaar Ortovox!

40 jaar Ortovox!

0
40 jaar Ortovox!
(c) Ortovox, Hansi Heckmair

Ortovox blaast heel wat kaarsjes uit dit jaar. 40 alweer. Het bedrijf werd namelijk in 1980 opgericht door Gerald Kampel in het Duitse Taufkirchen, nabij München. De eerste stappen zette Ortovox als pionier in lawinematerialen, een klein decennium later volgde de productie van bergkleding gemaakt van wol en later ander technische materialen.

De naam ‘Ortovox’ is een overigens een portmanteau, een mengwoord, van ‘Ortung’ (het Duitse woord voor detectie) en het ‘vox’, wat stem betekent. Dit jaar viert Ortovox zijn 40ste verjaardag.


Vinden en gevonden worden

De productcategorie waar Ortovox bekend om is geworden, is ongetwijfeld lawinemateriaal. In 1980 ontwikkelde Gerald Kampel de F2 lawinepieper met dubbele frequentie. Dit toestelletje bracht een revolutie teweeg in lawine zoektochten en reddingsacties.

De lawinepiepers van voor 1980 zonden en ontvingen namelijk signalen op twee verschillende frequenties. Dit leidde tot (vaak dodelijke) vertraging in de zoektocht naar lawineslachtoffers. De F2 van Kampel functioneerde op beide frequenties en werd binnen een aantal jaar een duidelijke marktleider. Sindsdien is Ortovox de lawinepiepers blijven ontwikkelen, waarbij ze bijna elke vijf jaar een nieuw, baanbrekend model presenteren.

Andere mijlpalen op het gebied van bescherming in de bergen volgen elkaar op. De functie om een lawineschep te legen en het PFA quick-assembly systeem op de sondes hebben reddingswerkers geholpen aan beslissende secondes in hun zoektocht naar slachtoffers.

Rugzakken voor skitouring en freeriding

Daarnaast werd Ortovox al snel een voorloper in de ontwikkeling van rugzakken voor skitouring en freeriding. De eerste deep-snow rugzak werd in 1985 op de markt gebracht. Deze werd opgevolgd door modellen als de Free Rider met een TÜV goedgekeurde SPS rugprotector.

In 2016 introduceerde Ortovox het ultralichte Avabag- systeem. Sindsdien geldt het argument dat lawinerugzakken met airbag te zwaar zijn voor ski touring niet meer. Op ISPO werd het door Ortovox ontwikkelde cartridgesysteem uitgeroepen tot ‘Product of the Year’.

Een highlight in de collectie 2020/2021 is ongetwijfeld de Ortovox Haute Route 32 skirugzak. Met twee mogelijke bevestigingsmogelijkheden voor je ski’s of snowboard, crampons, ijsbijl, klimmateriaal en stokken, en een apart compartiment voor map en dure spullen, kan je hier heerlijke tochten mee maken.

De Ortovox Wool Promise

Sinds 1988 draait het bij de kleding van Ortovox allemaal om wol. De bescherming van mensen en dieren is de centrale focus van alle activiteiten van het merk. In 1995 introduceerde het merk het eerste functionele ondergoed van merinoswol, een ware revolutie op de markt. Merinoswol jeukt niet, is supercomfortabel, gaat nare geurtjes tegen en hoef je niet vaak te wassen. Ideaal voor elke bergsport. Sinds die tijd gebruikt Ortovox dit natuurlijke materiaal in bijna elk kledingitem.

In 2011 breidde Ortovox de kledingcollectie uit met Swisswool, een multifunctioneel en duurzaam alternatief voor isolerende kleding met dons en polyester. Swisswool komt uit het ruwe berglandschap in de Zwitserse Alpen, wat een bijna eindeloze en rijke, natuurlijke voedingsbron is voor duizenden bergschapen. De wol van zwarte schapen wordt ook gebruikt in de Swisswool Black Line. De productie van Swisswool-producten vindt volledig in Europa plaats. Na het verzamelen gaan de balen met wol naar België. Dit is de enige plek waar unieke machines staan die natuurlijke vlekken uit de wol kunnen verwijderen, door alleen zeep en soda te gebruiken. Daarna krijgt de wol z’n zachte, niet viltachtige finish.

Na twee jaar van praten met boeren, leveranciers en producenten, lanceerde Ortovox in 2017 haar eigen standaard op het gebied van wol: de Ortovox Wool Promise (OWP). Deze is gebaseerd op de Responsible Wool Standard (RWS), maar heeft een nog uitgebreidere benadering. De OWP standaard focust op het welbevinden van dieren, management van boerderijen en land en slacht en transport. Meer dan 60 indicatoren worden regelmatig bij boerderijen gecheckt, door een gecertificeerde en onafhankelijke partij.

www.ortovox.com