De terminologie van de ski

0
De terminologie van de ski

Wat betekenen al die specificaties van de ski’s eigenlijk? Hoe kies ik het type ski dat bij mij past? Om je enigszins een wegwijs te maken, vertellen we je alvast wat meer over de terminologie van de ski. Uiteraard kan de gespecialiseerde wintersportwinkel jou meer tekst en uitleg verschaffen.

Lengte
De lengte van een ski is sterk afhankelijk van het skitype. Hoe meer een ski geschikt is voor diepsneeuw, hoe langer hij zal zijn. Een pisteski is doorgaans wat korter, met uitzondering van de wedstrijdski’s. Het bepalen van de juist skilengte is niet zo eenvoudig. Je moet rekening houden met het type ski, je lichaamslengte, je gewicht en je skiniveau.


Taillering (sidecut)De sidecut of taillering wordt zeer vaak uitgedrukt in drie getallen, die de breedte in millimeter aanduiden van de schouder (het breedste punt net onder de tip), de waist (het smalste punt onder je skischoen) en het uiteinde (de achterkant). De taillering bepaalt uiteindelijk de radius van de ski. Een slalom- of raceski heeft een heel andere taillering dan een freerideski.

Waist
Dit is het deel van de ski dat zich net onder je schoen bevindt en wordt aangegeven als het middelste cijfer in de taillering. Dit cijfer wordt door fabrikanten ook dikwijls in de benaming van de ski gebruikt. Hoe breder onder de voet, hoe geschikter de ski is voor diepsneeuw. Een bredere ski heeft immers veel meer drijfvermogen.

Radius
De radius hangt af van de taillering en is eigenlijk de denkbeeldige cirkel die je ski maakt wanneer je hem op zijn kant zet en vervolgens een doorlopende bocht zou maken. Een sterk getailleerde ski heeft een kortere radius, wat betekent dat je kortere bochten kan nemen. Opgepast: de effectieve radius hangt af van meerdere factoren, zoals design, belasting en kantenhoek.

Kanten
Aan weerszijden van de ski zitten metalen kanten. Scherpe kanten zorgen voor een betere grip. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om je ski’s goed te onderhouden en ze na gebruik goed af te drogen of te laten drogen. Corrosie vermindert de kantengrip, zelfs wanneer de (beginnende) roest niet met het blote oog is te zien.

Effectieve kantenlengteDe effectieve kantenlengte is de lengte van de kant die effectief in contact komt met de sneeuw. Hoe korter de effectieve kantenlengte, hoe gemakkelijker de ski draait. Hoe langer, hoe stabieler en rustiger de ski blijft, ook aan hogere snelheden. Het materiaal en de technologie van de ski heeft uiteraard invloed op de effectieve kantenlengte.