Home Skigebieden Kamperen in de sneeuw 

Kamperen in de sneeuw 

0
Kamperen in de sneeuw 
Kamperen in de sneeuw

“Skiën? Snowboarden? Waarom? Het doet pijn, het is koud, je moet er gehele bergen voor vernielen en het is nog eens duur ook”, alzo sprak de AntiSkiheld bij ons thuis. Aan dat laatste punt, de kostprijs van een skireis, kon gewerkt worden. De goedkoopste manier om op gezinsvakantie te gaan, is met de tent. Kamperen in de sneeuw dus. Al werd dat idee niet bepaald op hoerageroep onthaald. Een snelle zoektocht online leidde ons naar de website van Goboony, waar je een mobilhome huurt rechtstreeks van de eigenaar. Is dat misschien een uitkomst?

Kamperen in de sneeuw?

Natte kleren die niet drogen, koude ’s nachts en gemüdlichkeit overdag? Waanzin! Maar niet met enige voorbereiding en een portie goede wil. Kamperen in de sneeuw kan volgens verschillende formules. Een tent leek ons voor deze eerste keer niet zo’n goed idee. Voor poederjagers volstaat dikwijls een busje met achterin een matras (zij die echt de real stuff willen slapen natuurlijk gewoon in de auto met een goede slaapzak). Zoiets leek ons een betere optie. Uiteindelijk kozen we met vrouw en kinderen voor de comfortformule: een wintercamping, uitgerust met de nodige faciliteiten én een volwaardige camper waarmee je op wintersport kunt.


Kamperen in de sneeuw

Comfortabel winterkamperen

Gelukkig zijn wintercampings dik bezaaid in de Alpen. Camping Eienwälde in winterspeeltuin Engelberg is zo’n plaats. Het enige wat echt moet, is slapen in de camper. Voor alle andere zaken, zoals koken, wassen, plassen, kleren drogen enzovoort is een oplossing bedacht. Zo had onze camping, zoals elke uit de kluiten gewassen chalet in Zwitserland, een atoomschuilkelder. Toen de Russen freeriden verkozen boven oorlogje spelen werd deze kazemat omgetoverd tot een droogplaats voor kleren en skimateriaal.

Kamperen in de sneeuw

Voor het kokkerelen is naast het perfect aan de winter aangepaste sanitairblok een kleine keuken voorzien. Wij kookten liever in de camper, lekker krap op elkaar, wat een gekruid recept is voor gezelligheid. Die gezeligheid kan wel eens te veel worden, zo met z’n vieren op twee vierkante meter. Er is geen ontsnappen aan elkaar in een camper. Het zwembad bood een uitweg om de overgebleven energie van de kinderen na de skiles af te spoelen. Wij ouders konden ondertussen genieten van de welness. Toegankelijk voor campingbewoners, mits een toeslag, in het aan de camping gelegen sporthotel.

Kamperen in de sneeuw

It’s all in the mind

Vier personen op twee vierkante meter is ook een proef voor verdraagzaamheid. Je leert je vrienden kennen op een wintercamping. Voor wie twijfelt, winterkamperen is all in the mind. Als je de fun inziet van alle praktische problemen, zoals ’s morgens wakker worden en in koude bergschoenen slippen of ’s nachts naar de toiletten rennen met absolute tegenzin, is er echt niets dat je tegenhoudt.

Kamperen in de sneeuwHet grote voordeel is dat campings bijna nooit volzet zijn. De echte freak kan dus, eens de sneeuw begint te vallen snel in zijn busje springen en, in het geval van Engelberg, zeven uur later de ski’s in de sneeuw duwen. Dus als je de vrijdagavond na het werk de camper optuigt en overnacht aan de skipiste, ben je de volgende ochtend gegarandeerd degene die verse sporen in de sneeuw trekt. Nothing beats that!

Kamperen in de sneeuwTips voor je bus of campervan

  • Plaats het voertuig schuin, zodat er geen water (en daarna ijs) op je dak blijft liggen. Leg blokken onder de banden of verplaats je bus of van regelmatig.
  • Voorzie sloten en scharnieren van voldoende kruipolie en leg kurk of iets anders onder je ruitenwissers, zodat ze niet vastvriezen.
  • Plaats een vochtvreter in de ruimte (kattenbakvulling werkt ook).
  • Let op alles waar water in blijft staan (waterkraan, doucheslang, leiding, waterfilter, afvoer…). Denk ‘antivries’ of laat de leiding of het reservoir steeds leeglopen.
  • Pak een slaapzak met een comforttemperatuur tot ver onder het vriespunt (dat is niet hetzelfde als de ‘extreme temperatuur’) of neem voldoende (wollen) dekens mee.
  • Kies een plek met ochtendzon en plaats je bus met de deur uit de wind.

In dit artikel vind je meer tips voor wie met de camper op wintersportvakantie wil.

Tekst & Foto’s: Thomas De Boever