Home Merken Leki Leki Trigger 3D skistokken getest door skibelofte Louis Stander

Leki Trigger 3D skistokken getest door skibelofte Louis Stander

0
Leki Trigger 3D skistokken getest door skibelofte Louis Stander
(c) Foto: Sneeuwsport Vlaanderen

De ene skistok is absoluut de andere niet. Vraag dat maar aan gelijk welke iets gevorderde skiër. Uiteraard geldt dit helemaal als je topprestaties wil neerzetten op wedstrijden. Vandaar dat we aanklopten bij skibelofte Louis Stander (16) en hem vroegen of hij het Leki 3D Trigger-systeem voor ons wilde testen. Eén ding kunnen we al verklappen: Louis is verkocht.

Met dank aan Sneeuwsport Vlaanderen voor de foto’s!


Eerst een woordje uitleg over ‘de ideale skistokken’. Je hebt ontegensprekelijk premium, goede en minder goede stokken. Wat niet per se wil zeggen dat je altijd skistokken uit het topsegment hoeft te kiezen; de ideale stokken hangen ook af van welk type skiër je bent. Grosso modo kan je stellen dat het materiaal, het gewicht en de stijfheid belangrijk zijn. Maar er is meer dan dat: grip, ontgrendeling, flexibiliteit, veiligheid… En dat is precies waar een premium skistok in uitblinkt.

Leki Trigger 3D op papier

Over naar Leki. Het merk werd in 1948 opgericht door Karl Lenhart. Karl was een fanatiek skiër en uitermate ontevreden over de kwaliteit en functionaliteit van de bestaande skistokken. Karl werkte vroeger in de vliegtuigbouw en wist wel een en ander van materialen als aluminium en composiet. Hiermee maakte hij uiteindelijke de eerste Leki skistokken.

Het revolutionaire Trigger-systeem ontwikkelde Leki ruim twee decennia geleden al. In der loop der jaren heeft Leki zijn skistokken en het Trigger release-systeem steeds verder verfijnd en geperfectioneerd. De jongste innovatie, Leki Trigger 3D, tilt volgens Leki iets wal al super is naar een nog hoger niveau.

Volgens Leki valt het verschil meteen op als je met Leki Trigger 3D skiet. Helemaal bovenaan zit de vertrouwde easy click out-knop. Als je daarop duwt, klikt de stok in één keer los. Het hele release-systeem beweegt bovendien in alle richtingen 220° met je mee. In- en uitklikken is daardoor altijd een piece of cake.

De hamvraag luidt: is dit ook zo in de praktijk? En daarvoor klopten we dus bij Louis Stander aan.

Leki Airfoil 3D

Het model dat Louis Stander zal testen, is de Airfoil 3D (winkelwaarde: € 99.95). Deze skistokken zijn snel, precies en perfect voor korte, sportieve bochten. Het innovatieve Trigger 3D strap-systeem, zorgt voor meer controle, comfort en veiligheid.

De belangrijkste verbeterpunten?

  • De directe verbinding tussen handschoen en stok – voor meer controle
  • Een snelle en gemakkelijke click-in/click-out – voor bijkomend comfort
  • Het 220° release-systeem – voor extra veiligheid

De Airfoil 3D, met een diameter van 14 millimeter, valt op het eerste gezicht op door de druppelvorm. Deze vorm maakt dit model ontzettend aerodynamisch en ondersteunt een perfecte zwaaibeweging.

Voor de schachten heeft Leki kwalitatief hoogwaardig HTS 6.5 aluminium gebruikt. Hierdoor kan deze stok vrijwel alles doorstaan. Het cleane design en de eersteklas printtechnologie geven de Airfoil 3D een elegante, sportieve look.

Over de tester

Louis Stander (16)

  • Skidisciplines? Slalom, reuzeslalom, Super G, skicross
  • FIS-skiër? Ja, sinds 2021
  • Favoriete skigebied? Kitzbul, Oostenrijk
  • Materiaal? Kleding van Helly Hansen, helm van Sweet Protection, bril van Spectrum, stokken van Leki (tot nu toe een ouder systeem).

De eerste indruk

“Skiën met stokken van Leki was voor mij sowieso al een vooruitgang. Ik ben heel blij met het kliksysteem, zeker in combinatie met Leki-handschoenen. Het werkt heel gemakkelijk, je hebt meer contact tussen hand en stok, wat niet alleen comfortabel is, maar ook een beter krachtoverdracht garandeert.

Ik ben benieuwd wat het nieuwe Trigger 3D systeem daar nog aan kan toevoegen. In eerste instantie vroeg ik me af of de stok niet te zwaar zou zijn, afgaande van het feit dat het een stok met aluminium is. Daar zal ik bij het testen ook op letten. En uiteraard zijn zaken als flexibiliteit enzo ook belangrijk. Uittesten die handel!”

In de praktijk

“Het is nog wat vroeg in het jaar en dus trekken we naar de Stubaigletsjer, een skigebied in de Stubaier Alpen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. (Red.: De Stubaigletsjer is het grootste gletsjerskigebied in Oostenrijk met 110 kilometer aan afdalingen op een hoogte tussen 1750 en 3200 meter, al bevinden de meeste zich niet op de gletsjers zelf. Je kan er – coronamaatregelen voorbehouden – gegarandeerd skiën van oktober tot juni.)

Op de eerste testdag werkt het weer niet zo mee. Het is grijs, koud, ijzig en de zichtbaarheid is beperkt. Minder tof om te skiën, maar wel ideaal om te testen. Wat ik meteen merk, is dat ik de stokken makkelijk terugvind. Ook qua vallen is er een vrij groot verschil. In plaats van naar boven los te klikken, klikt het systeem aan de zijkant los, wat comfortabeler en veiliger is. Ook superhandig is dat je er makkelijk verschillende kappen op kan zetten, die heb ik nodig om te slalomskiën. Kappen verwisselen, gaat echt zonder gedoe.

Dag twee begint schitterend. Wat een verschil. Blauwe lucht, fijne sneeuw. Ideaal om snelheid op te bouwen en krachtiger te skiën. Wat me verbaast, is hoeveel flex de Leki Trigger 3D-stokken aankunnen. Bij een stok met veel flex, heb je al snel schrik dat ze zullen breken (ja, dat kan onverhoopt gebeuren bij extreme belasting), maar dat is bij de Leki Trigger 3D-stokken niet het geval. De hoeveelheid flex in combinatie met zo vele stevigheid had ik niet meteen verwacht.

Idem qua gewicht en absorptie. De stokken liggen licht in de hand, maar voelen toch stevig aan. Dat geeft me een beter gevoel. Ik kan de stokken ook makkelijk loslaten en terug vastgrijpen. De accessibility is echt top. Ook fijn is dat je ondanks het feit dat je bent ‘vastgeklikt’ nog steeds veel bewegingsruimte hebt. Je behoudt dus dat flexibele gevoel.”

Nabeschouwing

“Ondertussen zijn we een paar weken later en ik moet toegeven dat ik vrijwel uitsluitend met mijn nieuwe stokken heb geskied. Onlangs greep ik toch nog eens naar mijn oude stok. Het verschil merkte ik meteen. Blij dus met mij nieuwe Leki’s. Ik ben goed uitgerust voor mijn eerste FIS-jaar. Er staan komende maanden enkele wedstrijden op het programma, dus dat komt dik in orde!”