Home Nieuws Sneeuwavontuur op het witte doek

Sneeuwavontuur op het witte doek

0
Sneeuwavontuur op het witte doek
(c) 14 Peaks: Nothing Is Impossible - Netflix

Wie de Facebookpagina van WintersportGids volgt, heeft de laatste paar weken hele wat filmnieuws zien verschijnen. We zetten deze nieuwe releases aan de start van het seizoen nog eens op een rijtje.

Voor wie vertrekt: inspiratie te over. En voor wie nog thuisblijft: enjoy! Het mag eens wat anders zijn dan een kerstfilm, toch?


Te zien op YouTube:

Teeth

Tanden? Ja, tanden, namelijk de tanden van de majestueuze berg Les Dents du Midi. Hier vervullen Paul de Groot en Loïc Isliker hun droom.

Vanaf de Rhônevallei, het meer van Genève, Portes du Soleil en zelfs vanuit Frankrijk zie je de 7 toppen boven alles uitsteken als één brok schoonheid. Huizen, dorpen en kerkjes zijn gebouwd met uitzicht op deze berg. Het is op zijn zachtst gezegd aantrekkelijk. Maar is Les Dents du Midi ook te skiën?

Dat vroeg Paul de Groot zich al twintig jaar af. Door de jaren heen werd het idee om deze lijnen te skiën steeds realistischer. Afgelopen voorjaar waren de omstandigheden ideaal. Samen met Loïc Isliker ging hij ervoor.

Cinematografie: Paul de Groot en Loïc Isliker / Geluid: Casper Vlek / Animatie: Sven Stroomberg / Artwork: Vincent Bogers / Duur: 13 min.

Te zien op o.a. HBO:

Dear Rider

Dear Rider vertelt het verhaal van Jake Burton Carpenter (1954-2019), de legendarische figuur die een tijdverdrijf uit zijn kindertijd omtoverde in een cultureel fenomeen.

De intieme en onthullende documentaire bevat interviews met Jake’s familie, vrienden en mede-snowboarders, waaronder actiesporticonen Mark McMorris, Shaun White en Kelly Clark, evenals een schat aan archiefmateriaal en homevideo’s.

Het is ook een eerbetoon aan Jake’s “riders”, het publiek dat hij decennialang elk jaar trouw toesprak op de eerste pagina van de catalogus van zijn snowboardbedrijf Burton. Acteur Woody Harrelson, een goede vriend van Jake, stelt doorheen de film cataloguspassages voor.

Productie: Red Bull Media House / Regisseur: Fernando Villena / Hoofdrollen: Donna Carpenter, Jake Burton Carpenter / Woody Harrelson / Duur: 1u 31 min

Te zien op Netflix:

14 Peaks

Niets is onmogelijk, luidt het motto van deze inspirerende en meeslepende documentaire.

De voor niets terugdeinzende Nepalese klimmer Nirmal “Nims” Purja begint aan een schijnbaar onmogelijke opdracht: in zeven maanden alle veertien achtduizenders beklimmen. Hij noemde de uitdaging “Project Possible 14/7”.

Het is een spannende documentaire, vol actie en emotie. Over het verleggen van grenzen, emotioneel gewicht en beslissingen die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. De historisch prestaties van Nirmal en zijn team sherpa’s zijn een must see.

Regie: Torquil Jones / Script: Gabriel Clarke & Torquil Jones / Muziek: Nainita Desai / Hoofdrollen: Nirmal Purja, Suchi Purja, Klara Kolouchova / Duur: 1u 41 min

Te zien… in het echt!

Op de E.O.F.T

Het weekend van 7-8 februari 2022 kan je Utrecht dan wel Antwerpen genieten van de European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)

Op ijskoude hoogte en in de meeste barre omstandigheden laten outdoorhelden zien hoeveel inspiratie en uitdaging de wereld buiten in ieder van ons oproept. De E.O.F.T. toont elke sessie zeven kortfilms, waarvan er dit jaar heel wat een winters jasje aangemeten kregen.

Info en tickets: https://be.eoft.eu/nl/tickets.