Home Nieuws Interview Christophe De Groof over de must do dit weekend in Antwerpen: Rail ‘n Snow

Interview Christophe De Groof over de must do dit weekend in Antwerpen: Rail ‘n Snow

0
Interview Christophe De Groof over de must do dit weekend in Antwerpen: Rail ‘n Snow

Het wordt van wat zachter weer dit weekend, maar laat dat het rebelse broertje van Winter in Antwerpen vooral niet afschrikken. Het Belgisch Kampioenschap Freestyle Rail ‘Rail ‘n Snow’ wordt ongetwijfeld een publiekstrekker op 7 december. “Komt dat zien”, zegt Christophe De Groof van Sneeuwsport Vlaanderen. We vroegen hem waarom.

Freestyle Rail is niet echt bekend. Wat maakt het zo’n publiekstrekker?

Christophe De Groof: “Rails spreken altijd tot de verbeelding. Wanneer kinderen door een stad lopen fantaseren ze over slides en grinds op een skateboard. De paar dagen op een jaar dat er sneeuw in een stad ligt (of gelegd wordt) bieden deze obstakels plots ook de mogelijkheid om er met een snowboard over te schuiven. Het is bijna logisch dat deze “street” modules geïntegreerd zijn in snowparken over heel de wereld. Dat we dit vandaag kunnen creëren in Antwerpen maakt dat we aan iedereen deze tak van onze sporten eens kunnen tonen. Spektakel gegarandeerd!” 


Wie moeten we zaterdag zeker in het oog houden?

“Iedereen! Maar zeker onze invites. Acht kerels uit België en Nederland zijn van in het begin nauw betrokken bij de organisatie van de wedstrijd. We hebben gesproken over het format en het jureren van de wedstrijd tot hoe de set-up er moet uit zien en welke rails geïntegreerd werden. Zij gaan als ambassadeurs zeker het beste van zichzelf laten zien.”

Wat zijn de moeilijkste tricks?

“Moeilijk om de vinger op te leggen. De jury zal vooral kijken naar welke rotaties er gebeuren om op de rail te geraken, maar ook om de rail uit te rijden. 270 on, 270 off (of 450?!) is bijvoorbeeld een trick waarbij je driekwart roteert alvorens je in boardslide (dwars op de rail) landt en nadien nog eens driekwart draait bij het verlaten van de rail. Dit kan je doen in vier verschillende rotatierichtingen, frontside of backside boardslide. En dan is het nog maar de vraag of je mee roteert of tegen roteert. Kortom, een uitgebreid spectrum aan tricks. De jury zal kijken naar de moeilijkheid van de tricks, variatie, uitvoering en style.”

Wat komt er voor Sneeuwsport Vlaanderen zoal bij kijken qua organisatie?

“We gaan quasi met gans het team aan de slag zijn. Van wedstrijdleiding over jurering tot communicatie met de EHBO en atleet managers die alles in goede banen moeten leiden. Zelf fungeer ik als ‘chief of competition’. Ik stel de crew samen, laat iedereen renderen binnen zijn sterktes, schrijf een draaiboek uit voor de dag zelf en probeer het overzicht te behouden gedurende de ganse wedstrijd.”

Hoe ziet het kids railparcours? Is het gratis?

“Uiteraard is dit gratis! Sinds een aantal jaar hebben goed nagedacht over hoe kinderen van kleins af aan kunnen leren snowboarden. Alles start met Kids on Snow. We leren de kinderen een eerste keer kennis maken met een snowboard door ze aan een touwtje over verschillende modules te trekken. Vaak gebeurt dit op matten, maar zaterdag doen we dit op echte sneeuw! Pret gegarandeerd voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar! De smaak te pakken? Dan zien we ze graag terug in Kids & Parents lessen op 1 van de drie indoorbanen.”

Iets anders dat je graag wil meegeven?

“Kom kijken! Na de FIS World cup Big Air in 2012 hebben we opnieuw de kans om onze sporten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Het gaat zaterdag knallen.”

Alle info op railnsnow.be. Het programma start om 12 uur.